четвер, 12 травня 2022 р.

Стресостійкість організму в залежності від типу темпераменту

 Екстремальна або стресова ситуація - це сукупність умов і обставин, що виходять за рамки звичайних. Вони "вимагають" від людини мобілізації всіх ресурсів, і фізичних , і психічних. Сигнал загрози приводить до зростання активності людини, і якщо ця активність не приносить очікуваного поліпшення положення, людину можуть поглинути негативні емоції різної сили. 

Як правило, на кожну стресову ситуацію є причина, але її екстремальність у значній мірі визначається певними складовими:

- об'єктивної погрози може і не бути, але ми помилково сприймаємо ситуацію як стресову;

- ми можемо усвідомити стресовість ситуації, але оцінювати її як незначущу, що саме по собі вже є трагічною помилкою і може призвести до непередбачуваних наслідків;

- опинившись у стресовій ситуації і не знаходячи виходу з неї, утративши віру в її вирішення, ми тікаємо від реальності за допомогою активізації механізмів психологічного захисту;

- ситуація може бути об'єктивно екстремальною, але наявність знань і досвіду дозволяє нам переборювати її без значної мобілізації своїх ресурсів.

Для психологічної напруженості властивий високий рівень активності і вагомі втрати нервово-психічної енергії. Рівні психічної напруженості в людей можуть бути різними, що пов'язано з темпераментом, тому і реакція  на екстремальні/ стресові ситуації відрізняється.



Від темпераменту людини залежить багато психічних факторів:
- швидкість виникнення психічних процесів;
- пластичність і стійкість психічних явищ, легкість їхньої зміни і переключення;
- темп і ритм діяльності;
- інтенсивність психічних процесів;
- спрямованість психічної діяльності на визначені об'єкти.

Холерик  

У холерика реактивність переважає над активністю, тому він нестриманий, запальний, а іноді й агресивний.

У визначеній екстремальній ситуації  холерики або влаштовують паніку, або беруть на себе відповідальність, виявляють себе в бурхливій діяльності, що може бути для навколишніх як корисною, так і абсолютно марною.

Їм може бути не легко справитися із покладеною на себе відповідальністю, бо холериків відрізняє така властивість темпераменту як ригідність - негнучкість пристосування до навколишніх умов. У той же час людина холеричного темпераменту при вдалому збігу обставин здатна проявляти велику силу волі.

Сангвінік  

Також відрізняється великою рухливістю, однак людина легше пристосовується до умов життя, що змінюються. Сензитивність  у нього незначна, тому відволікаючі фактори діяльності не завжди негативно впливають на його реакцію. 
Їм властива значна резистентність - можливість чинити опір несприятливим умовам.

Сангвініки здатні швидко зосередитися, дисципліновані,при бажанні можуть стримувати прояв своїх почуттів та  мимовільні реакції. Їм притаманні швидкі рухи, гнучкість розуму, спритність, швидкий темп мови, швидке включення у нову роботу.

У випадку стресової реакції така особа здатна швидко оцінити масштаб і серйозність подій, зважити всі "за" і "проти" можливих вирішень проблеми і може прийняти вірне рішення. Сангвініки швидко реагують на навколишні події, неприємності переживають легко.


Флегматик

Такі особи не відрізняються ініціативністю, тому часто мають потребу у керівництві при будь-якому виді діяльності.Вона не спритні, важко перебудовують навички і звички. Флегматики можуть стримувати свої імпульси, не відволікатися при впливі подразників. У той же час інертність психічних процесів позначається на недостатній гнучкості в діях. 

В екстреній ситуації  флегматик не стане наводити паніку, істерити. Він спостерігатиме за тим, хто і що робить, обере для себе оптимальний варіант і лише тоді почне діяти. Навіть при великих неприємностях флегматики зберігають спокій, вирізняються терплячістю, витримкою, самовладанням.


Меланхолік

Меланхоліки мають високу чутливість і малу реактивність. Підвищена чутливість при великій інертності призводить до того, що незначний привід може викликати сльози. Меланхоліки невпевнені у собі, боязкі,  і навіть найменші труднощі змушують їх опускати руки. Вони неенергійні та ненаполегливі, легко стомлюються і мало працюють, болісно реагують на раптове ускладнення ситуації, відчувають сильний страх у небезпечних ситуаціях, часто відчуватися себе невпевнено.

Меланхоліки часто здаються навіть перед несуттєвими проблемами, тому в складній ситуації, що вимагає найшвидшого рішення, бо можуть нічого не зробити, і оточуючими це може бути сприйняте як байдужість. 

Варто пам'ятати, що не існує "чистих" типів темпераменту. У кожної людини можуть бути присутні два, три, а іноді і всі чотири типи у різних співвідношенннях

Дізнатися свій  домінуючий тип темпераменту можна пройшовши тестування за посиланням:

https://onlinetestpad.com/ru/test/3-lichnostnyj-oprosnik-epi-ajzenka


Немає коментарів:

Дописати коментар